Stručno usavršavanje dadilja

Back to top
Printer-friendly version

26. 10. 2017.

Dana 12. listopada 2017. god. održana je radionica Dijete i igra II - Druženje djece i odraslih. Cilj ove radionice bio je ukazati na značaj i vrijednost druženja djece i odraslih kroz različite aktivnosti te proširiti spoznaje o važnosti stvaranja poticajnih uvjeta za razvoj djeteta.

U prvim godinama života djeca pokazuju veće zanimanje za druženje s odraslima, nego s vršnjacima i drugom djecom. U tom druženju, u početku pretežno s roditeljima, dijete će uživati jer mu roditelj posvećuje posebnu pažnju, bavi se samo njime i blizak mu je na poseban način. Kad roditelj drži dijete na krilu, miluje ga, igra se s njim ili sjedi pokraj njega i priča mu priču, čita knjigu, pjeva uspavanku, između njih se razvija odnos bliskosti, povezanosti i privrženosti.
Djeca uživaju u zajedničkim aktivnostima s odraslima i s radošću će prihvatiti njihov angažman. Druženje djeci s odraslima vrlo je bitno, ali i odrasli trebaju djecu. Družeći se s djecom, odrasli mogu u sebi probuditi uspavano dijete i ponovno naučiti kako spontanije i iskrenije pristupati životu.
Zahvaljujući pozitivnim interakcijama  ostvarenim putem igre, igračaka, slikovnica, dijete počinje doživljavati sebe kao voljeno, posebno, sposobno, druge kao brižne i osjetljive na tuđe potrebe, a svijet kao sigurno i uzbudljivo mjesto.
Sadržaj - Kroz interaktivan rad, na ovoj radionici govorilo se o značaju i vrijednosti druženja djece i odraslih u razvoju i odrastanju djeteta. Osobita pozornost  bila je posvećena  zajedničkim aktivnostima s roditeljima ( zajedničkoj igri, izradi igračaka, čitanju slikovnica…)  i prirodnoj i zdravoj interakciji  između roditelja ( i drugih odraslih) i djeteta kao načina poticanja djetetovog socioemocionalnog razvoja kroz razvijanje osjećaja bliskosti, sigurnosti, samopouzdanja i povjerenja u druge.
Radionicu s dadiljama vodila je stručna radnica Podružnice Obiteljski centar Vlasta Grgec – Petroci, mag.soc.act.

pogledajte sliku u galeriji