Okrugli stol "Unapređenje sustava podrške iz perspektive žrtava kaznenih djela"

Back to top
Printer-friendly version

21.09.2018

U organizaciji Hrvatskog pravnog centra dana 21. rujna 2018. g. na Pravnom fakultetu održan je okrugli stol u sklopu projekta „Unapređenje sustava podrške iz perspektive žrtava kaznenih djela – VICATIS“ usmjerenog na istraživanje i unapređenje ostvarivanja prava žrtava kako su definirana Direktivom 2012/29/EU. Projekt provodi Hrvatski pravni centar u partnerstvu s Ministarstvom pravosuđa RH, Službom za podršku žrtvama i svjedocima i Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH te četiri nevladine organizacije iz Mađarske, Rumunjske i Slovenije.
Na okruglom stolu koji je facilitirala profesorica Elizabeta Ivičević Karas s Katedre za kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sudjelovali/e su predstavnici/e Policijske uprave zagrebačke, Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, Županijskog i Općinskog suda u Zagrebu, Odjela za podršku žrtvama i svjedocima, Centra za socijalnu skrb Zagreb, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Službe za podršku žrtvama i svjedocima Ministarstva pravosuđa, Hrvatskog pravnog centra, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kao i Ureda za ravnopravnost spolova te Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Sudionici/e okruglog stola razmijenili/e su svoja iskustva iz područja ostvarivanja prava žrtve na informaciju, upućivanja u sustav podrške i suradnje relevantnih institucija.
Ispred Centra za socijalnu skrb Zagreb na okruglom stolu su sudjelovale Vesna Vinčić (Podružnica Trešnjevka) i Vesnu Gmaz Luški (Podružnica Maksimir). U raspravi su se svi prisutni zalagali za osnivanje odgovarajućih samostalnih službi za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela osobito obzirom na dvojakost funkcija i podkapacitiranost tijela kojima je sada u nadležnosti ostvarivanje prava žrtava kaznenih djela i prekršaja.

pogledajte slike u galeriji