Konferencija „Živjeti starost“

Back to top
Printer-friendly version

3.10.2019

U povodu Međunarodnog dana starijih osoba,  u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i u suradnji sa Zakladom „Zajednički put“,  u Hotelu Internacional u Zagrebu održana je od 01.do 03. listopada 2019. godine:  Konferencija „Živjeti starost – izazov za pojedinca, obitelj i društvo. Riječ je o jedinstvenoj konferenciji u Republici Hrvatskoj posvećenoj životu starijih osoba, a jedan od osnovnih ciljeva Konferencije je promocija interdisciplinarnog pristupa starenju.

Na Konferenciji koja je održana s ciljem skretanja  pažnje na rastuću potrebu podizanja kvalitete života starijih osoba jedna od sudionica bila je i Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb. Govoreći o pravima starijih osoba u sustavu socijalne skrbi istaknula je kako je razvijanje novih oblika skrbi za starije osobe u skladu sa Strategijom socijalne skrbi za starije osobe u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2017. – 2020.  kojoj je cilj starijim osobama  osigurati višu razinu kvalitete socijalne skrbi kroz uvođenje inovativnih usluga, te povećati njihovu kvalitetu života i osigurati duži ostanak u vlastitom domu.

Ravnateljica Brozić Perić je u svom izlaganju  istaknula kako stariji od 65 godina prava u centrima za socijalnu skrb ostvaruju kroz: zajamčenu minimalnu naknadu, doplatak za pomoć i njegu, osobnu invalidninu, pomoć u kući, dugotrajni smještaj u domovima za starije kao i  u udomiteljskim obiteljima, usluge savjetovanja i pomaganja, psihosocijalnu podršku…Prema podatcima koje je iznijela,  u CZSS Zagreb 2018.godine evidentirano je 106. 012 korisnika, od toga broja  9.927 korisnika je starije od 65 godina.

Izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa je Gradu Zagrebu i Zakladi Zajednički put zahvalila na organizaciji i odabiru teme konferencije jer se bavi pitanjem u kojoj mjeri svatko pojedinačno može doprinijeti životu osoba treće životne dobi.

Voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Antoinette Kaić-Rak podsjetila je da od 2020. Hrvatska predsjeda Vijećem EU te da je Ministarstvo zdravstva u listu svojih prioriteta stavilo naglasak na zdravlje starijih osoba.  Naglasila je da broj osoba iznad 65 godina već premašuje broj djece ispod pet godina te da će se, prema projekcijama UN-a  do 2050. svjetska populacija osoba iznad 60 godina udvostručiti. Istaknula je kako je to veliki javno-zdravstveni i uopće izazov za sve.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević rekla je kako je izuzetno veseli što će konferencija odgovoriti i na pitanja kvalitete stanovanja i urbanog življenja, institucionalne skrbi ali i programa deinstitucionalne skrbi, odnosno suradnje s civilnim sektorom i svima koji promišljaju javne politike u području zaštite osoba treće životne dobi i promoviranja njihovih prava i dostojanstva. Nakon otvorenja konferencije uručila je Povelju Grada Zagreba dugogodišnjem promotoru aktivnog i zdravog starenja Nikoli Turku.

pogledajte slike u galeriji