IZLOŽBA RADOVA KORISNIKA CENTRA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZAJEDNICI ZAGREB-DUGAVE, ODGOJNOG DOMA BEDEKOVČINA I ODGOJNOG ZAVODA U TUROPOLJU

Back to top
Printer-friendly version

23.11.2017.

U Domu kulture Prečko, dana 15.11.2017. godine, otvorena je izložba radova korisnika projekta „Linije i boje otkrivaju mene – crtanjem fraktala do razvoja potencijala“, u kojem su sudjelovali štićenici Centra za pružanje usluga u zajednici Zagreb-Dugave i odsjeka istog Centra - Doma za mušku djecu i mladež, Otona Župančića 14, te štićenici Odgojnog doma Bedekovčina i Odgojnog zavoda u Turopolju. Metoda fraktalnog crteža je inovativna metoda sa elementima art terapije i značajna  zbog svoje jednostavnosti i dostupnosti širokoj populaciji, opuštajućeg i umirujućeg učinka na crtača, te brojnih dobrobiti poput djelovanja na razvoj i jačanje kognitivnih funkcija, pažnje, koncentracije, motivacije za rad, kreativnosti, samopouzdanja i mnogih drugih. Metoda je jedinstvena  i po tome što se veći dio crteža izrađuje zatvorenih očiju.

Tijekom projekta koji se provodio u cilju preveniranja rizičnih ponašanja kod djece s teškoćama u ponašanju, kao i jačanja kapaciteta stručnjaka koji neposredno rade sa navedenom populacijom djece, educirano je 64 djece i mladih sa teškoćama u ponašanju, koji se nalaze u nekom obliku institucionalnog tretmana, te 16 stručnjaka. Projekt je omogućila Udruga za kreativni socijalni rad, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.

Izložbu su svečano otvorile i predstavile projekt brojnim posjetiteljima, Danijela Đurak, dipl. soc. radnica – voditeljica Udruge za kreativni socijalni rad, i Valentina Hundrić, socijalni pedagog iz Centra za socijalnu skrb Zagreb – Podružnica Trešnjevka, kao voditeljica radionica. Otvorenju izložbe nazočila su i djeca – autori radova i njihovi odgajatelji, stručni radnici Podružnice Trešnjevka, predstavnici Mjesnog odbora Prečko te velik broj zainteresiranih građana.

pogledajte sliku u galeriji