Okrugli stol: „Sigurnost u trećoj dobi: kako izbjeći rizike pri raspolaganju imovinom“

Back to top
Printer-friendly version

Dana 27. Rujana 2016. u prostorijama Crvenog križa Zagreb, Siget 18a održan je okrugli stol s temom „Sigurnost u trećoj dobi: kako izbjeći rizike pri raspolaganju imovinom“  s ciljem predstavljanja provedbe projekta i njegovih rezultata , iskustava stečenih tijekom provedbe kao i dilema ali i prijedloga za daljnje unapređenje pravne zaštite i sigurnosti  osoba treće dobi u navedenom području. Izlaganja o projektu održali su u ime nositelja i  provoditelja projekta HPC-a Ana paska i Olga Jelčić  , te predstavnici partnera: i ime Centra za socijalnu skrb ravnateljica Božena Horvat Alajbegović, u ime Sindikata umirovljenika Hrvatske : predsjednica Jasna Petrović te u ime Crvenog križa ravnatelj Petar Penava i Ivanka Godić. Provedba projekta ocijenjena je uspješnom ali je otvorila i dodatna pitanja .

Nakon izlaganja u raspravu se uključio veliki broj sudionika (, predstavnik  Ureda za ljudska prava RH, predstavnica MSPM-ih, zamjenica Pučke pravobraniteljice , predstavnica Javno bilježničke komore, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Zaklade „ Zajednički put“, domova za starije osobe i Ceranea.

U raspravi se dodatno iskristaliziralo nekoliko problema iz kojih  proizlaze i novi zadaci , a među njima najviše se istaknula:

-potreba za sustavnim,  različitim i sveobuhvatnim informiranjem osoba treće dobi o problemima raspolaganja imovinom

-potreba za istraživanjem na tu temu

-međuresornom suradnjom i posebno uključivanjem pravosuđa u rješavanje utvrđenih problema