Obilježen svijetski dan socijalnog rada

Back to top
Printer-friendly version

Povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada, 11. ožujka 2016. godine  u SOS Dječjem selu Lekenik, održano je predavanje na temu „Važnost emocionalne veze između braće i sestara“.

Stručni skup organizirala je Sekcija psihologa u socijalnoj skrbi u suradnji s Podružnicom Obiteljski centar, a predavanje su održale Vlasta Grgec-Petroci, socijalna radnica i obiteljska psihoterapeutkinja Podružnice Obiteljski centar i pročelnica Sekcije psihologa u socijalnoj skrb Jasna Špoljarić, specijalist kliničke psihologije.

Skup je okupio psihologe zaposlene u sustavu socijalne skrbi koji su nakon tematskih izlaganja imali priliku sudjelovati u otvorenoj raspravi.  Istaknuta je važnost emocionalne povezanosti između braće i sestara te je naglašena  potreba za zajedničkim smještajem i održavanjem kontakata biološke braće i sestara ukoliko djeca ne mogu živjeti u biološkoj obitelji,  vodeći pri tome računa o dobrobiti i potrebama svakog pojedinog djeteta. Održavanje emocionalne veze između braće i sestara je izvor stabilnosti, kontinuiteta za njihov cjelokupni rast i razvoj.

Biološka braća i sestre ne bi se smjela razdvajati ukoliko ne postoje razlozi  koji  ozbiljno ugrožavaju njihovu dobrobit. Emocionalna povezanost između braće i sestara ima pozitivan utjecaj na njihov rast i razvoj. Ukoliko je ugroženost dobrobit djeteta,  nužno je stručno  procijeniti potreba svakog djeteta, te rizike razdvajanja. Ukoliko zbog zaštite interesa djeteta, braće i sestre budu razdvojeni, trebalo bi se poduzeti sve da ostanu u kontaktu i smjestiti ih  u obitelji udomitelja i /ili posvojitelja koji su spremni podržati održavanje kontakata.