Izvještaj sa pete javne tribine „Postani udomitelj i ti, za djecu i odrasle osobe, naše sugrađane“

Back to top
Printer-friendly version

Centar za socijalnu skrb Zagreb

Zagreb, E. Kumičića 5

 

Dana 27.1.2014. god. održana je posljednja od pet predviđenih javnih tribina u sklopu kampanje „Postani udomitelj i ti, za djecu i odrasle osobe, naše sugrađane“, koju Centar za socijalnu skrb Zagreb provodi u suradnji sa Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Tribina je održana u prostoru Mjesnog odbora Knežija na adresi Albaharijeva 2.

Tribinu su vodile ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb Božena Horvat – Alajbegović, koja se je i uvodno obratila skupu, te članice tima za udomiteljstvo soc. radnica Katarina Betević – Dadić i psihologinje Grozdana Kozjak i Ines Škrabić – Aničić. Tribini su ispred Ministarstva socijalne politike i mladih prisustvovale pomoćnica ministrice Iva Prpić i viša stručna savjetnica Nada Plavšić Mijatović.  

U sklopu uvodnog predavanja prisutni su upoznati s osnovnim karakteristikama udomiteljstva, zakonskom regulativom te potrebama za novim udomiteljskim obiteljima. Neki od prisutnih udomitelja iznijeli su svoja iskustva, a predstavnici Centra su odgovarali na postavljena pitanja.

Za angažman tijekom kampanje,  partnerstvo u provođenju kampanje, te svesrdnu podršku dobivenu od Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, ravnateljica je u ime CZSS Zagreb uručila Zahvalnicu pomoćnici pročelnice za socijalnu zaštitu Romani Galić.

 

U sklopu javne tribine ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb Božena Horvat – Alajbegović dala je i izjavu za radio KAJ i televiziju Jabuka TV

 

S obzirom da se kampanja za promicanje udomiteljstva bliži kraju i završava s danom 31.1.2014. god., može se zaključiti da su aktivnosti provedene u sklopu kampanje svakako pridonijele povećanom interesu za udomiteljstvo na području Grada Zagreba, koji se je očitovao prvenstveno povećanim brojem upita vezanim uz karakteristike i regulativu udomiteljstva. Postignut je i glavni cilj ove kampanje – povećanje broja udomiteljskih obitelji, budući da je zabilježen povećan broj zahtjeva za izdavanje dozvole za obavljanje udomiteljstva. Isto tako vjerujemo i da su naše aktivnosti pridonijele senzibiliziranju javnosti za prednosti udomiteljstva u odnosu na institucionalne oblike skrbi, kao i uklanjanju predrasuda vezanih uz udomljavanje koje postoje u društvu.

Sam završetak službene kampanje ne znači i prestanak aktivnosti tima za udomiteljstvo vezanih uz promicanje udomiteljstva, već se tijekom godine planira nastavak aktivnosti usmjeren na povećanje broja udomiteljskih obitelji i unapređenje udomiteljstva na području Grada Zagreba.